A trecut ceva vreme de când bătrânul stadion din Crâng, modernizat sau nu, a găzduit un meci de o asemenea intensitate cum a fost partida cu Clinceniul din 16-imileCupei României. Disputa dintre locul 6 din Liga a doua, FC Buzău şi ocupanta ultimei poziţii din primul eşalon,

Academica Clinceni, se anunţa una echilibrată, dar a fost mai mult decât atât – a fost un adevărat thriller, care a ţinut asistenţa cu sufletul la gură şi care s-a terminat cu happy-end pentru echipa pregătită de Cristi Pustai şi susţinătorii acesteia.

Buzoienii au marele merit de a fi luptat până la ultima picătură de energie, contra unei echipe care, deşi nu traversează cea mai bună formă, era totuşi o reprezentantă a eşalonului de elită şi pornea ca favorită.

Lucru vizibil încă din start, când oaspeţii au prima mare şansă de gol, dar un fundaş buzoian salvează in extremis, de pe linia porţii. În replică, portarul de la Clinceni respinge şi el un şut bun de la distanţă, iar la cornerul ce a urmat a fost din nou pericol. Fază cu adevărat electrizantă după 20 de minute, când Chică-Roşă driblează tot ce îi iese în cale, dar trage incredibil alături de poartă, având în faţă doar pe portarul advers.

După ce Omoh trage bine din lovitură liberă de la 25 de metri, dar portarul Stoian este la post, survine şi deschiderea de scor. Un moment de neatenţie pe axul central al defensivei buzoiene este taxat prompt de Chandarov, care reia cu capul dintre fundaşii buzoieni şi… 0-1. Momentele bune pentru oaspeţi continuă. Cascini îl pune la grea încercare pe portarul amfitrionilor, dar Relu Stoian rezolvă situaţia periculoasă.

Pe final de repriză, Ciobanu reia din vole cu latul lângă bară, dar portarul advers intervine salvator, Omoh trage din lovitură liberă în raţele portarului Stoian, iar Achim, bine găsit în careu după o schemă la lovitura liberă, trage în plasa laterală. Şi aşa Clinceniul intră la cabine cu un avantaj minim pe tabelă.

După reluare, Moulin şi Omoh au primele şanse de gol, dar ratează de puţin ţinta. La cealaltă poartă, Vîrtej reia şi el periculos cu capul, dar balonul se duce peste poartă. Nou-intratul Paţurcă animă puţin atmosfera cu un şut frumos de la 20 de metri spre vinclu, deturnat cu greu în corner de portarul advers. Buzoienii încearcă, dar oaspeţii par a controla tactic jocul, iar când puţină lume mai anticipa, cade şi golul egalizator – fundaşul Ariel Lopez, urcat în atac, reia cu latul din careu în plasă şi duce meciul în prelungiri, tocmai în minutul 90 +1.

Prima repriză a prelungirilor aduce numai o serie de cartonaşe galbene pentru ilfoveni, dar şi o fază suspectă de penalty, care a aruncat în aer întreaga bancă de rezerve a Buzăului. Arbitrul Coza a rămas însă impasibil şi a lăsat jocul să continue.

A doua repriză de prelungiri e marcată de mari ratări ale buzoienilor, cu Ekollo şi Neacşu în prim-plan. Atacurile în valuri ale elevilor lui Pustai dau roade.  Chică-Roşă „loveşte” decisiv pe un contraatac finalizând cu un şut, din careu, la colţul scurt. Explozie de bucurie în tribună, suporterii cântă şi scandează, formând o galerie ad-hoc, în lipsa Peluzei Crâng, care se pare că a avut din nou probleme cu documentele ce atesta testarea ori vaccinarea. Bucurie generală şi binemeritată la final de joc în tabăra echipei lui Pustai, care aşteaptă turul următor al competiţiei. Până atunci, deplasare mai mult decât dificilă sâmbătă, când va da piept în deplasare cu FK Csikszereda, pe terenul de la Miecurea-Ciuc.

La aproape doi ani de la parcursul istoric al vecinilor de la Metalul Buzău, care au ajuns şi ei în optimile de finală ale competiţiei, iată că acest oraş respiră din nou aerul rarefiat al fazelor superioare din Cupa României. Alături de FC Buzău, în competiţiei vor continua parcursul Minerul Baia Mare (Liga a III-a), Dunărea Călăraşi, Politehnica Timişoara, FC Hermannstadt (toate din Liga a II-a), prim-divizionarele FC Voluntari, FC Argeş, Rapid Bucureşti, FC Universitatea Craiova, Chindia Târgovişte,Gaz Metan Mediaş, FCSB, Sepsi OSK Sf. Gheorghe. Celelalte formaţii care vor completa tabloul oprimilor le vom afla după disputarea următoarelor partide: ACSO Filiaşi – UTA, Ripensia Timişoara – Dinamo Bucureşti şi CS Universitatea Craiova – CFR Cluj. Partidele din turul următor se vor desfăşura către finalul lunii octombrie

AS FC Buzău-FC Academica Clinceni 2-1 (1-1) (1-1) (1-0)

Au marcat:Lopez (90+1), Chică-Roşă (117 /  Chandarov (29)

Cartonaşe galbene :Stoian / Bilali, Chandarov, Pashov

FC Buzău:Stoian – Zamfir (88 Wiktorski), Vîrtej, Lopez, Toma, Gaitan, Cârstocea (64 Paţurcă), Munteanu (64 Manea), Ekollo, Ciobanu (cpt) (81 Neacşu), Chică-Roşă  Antrenor: Cristian Pustai

Academica:Dobre – Achim, Bilali, Patriche (cpt), Pîrvulescu (70 Pashov), Cioiu (87 R. Ion), Moulin, Cascini, de Amorim (87 Vanzo), Chandarov, Omoh ( 76 Dumitrache)  Antrenor: Ionuţ Chirilă

Au arbitrat:Ionuţ Coza (Cernica), Bodan Gheorghe (Bucureşti) şi Marius Bobe (Videle)

Observatori: Simona Renţa (Galaţi) şi Ionuţ Borcan (Ploieşti)

(Articol: Florian NECULAI)