FC Buzău a remizat sâmbătă pe teren propriu cu Viitorul Pandurii Târgu-Jiu (1-1), la capătul unui duel spectaculos, cu multe faze de poartă, în care gazdele au evoluat fără unul dintre cei mai în formă jucători, dar şi în inferioritate numerică timp de o repriză.

Avertizată de faptul că va da piept cu o echipă incomodă, cu un antrenor nou care a debutat cu un succes contra Timişoarei, echipa antrenată de profesorul Pustai s-a văzut condusă pe tabelă încă din start, după ce un contratac-fulger al oltenilor este finalizat din apropiere de Dodoi, care a reluat în plasă un balon respins de portarul Stoian. De altfel, cei mai buni jucători de la vizitatori au fost Dodoi şi Felipe Acosta, pe care i-am remarcat şi sezonul trecut, când evoluau la cealaltă formaţie cu denumirea Pandurii Tg.Jiu, care între timp a retrogradat în cel de-al treilea eşalon.

Amfitrionii încearcă să revină în joc, dar cele câteva cornere de care beneficiază nu aduc prea mare pericol la poarta adversă, cum nu o face nici şutul lui Alin Cârstocea de la marginea careului mare. Mai mult, Ciprian Rus trage surprinzător de la peste 35 de metri, iar balonul loveşte bara transversală. Egalarea survine totuşi în minutul 25, după ce căpitanul Ciobanu transformă un penalty acordat în urma opririi cu mâna a unei centrări de către un adversar.

Din acest moment, apar fazele clare de gol la ambele porţi. Mai întâi, un atacant gorjean scapă spre poartă, driblează portarul şi trimite alături, la o fază la care se semnalizase şi offside, spre nemulţumirea antrenorului oaspeţilor. Apoi, Ţegle trage bine de la 25 demetri, dar portarul buzoian boxează inspirat. Acţiunea se mută la poarta cealaltă, unde avem parte de faza meciului, dacă nu chiar şi a sezonului – tânărul Zamfir centrează din prima de pe dreapta, Gaitan reia spre poartă cu un procedeu brevetat de celebrul portar Higuita şi denumit „lovitura scorpionului”, balonul este respins de la rădăcina barei de portar în lateral până la Ciobanu, care fulgeră bara transversală cu un şut violent din unghi. O fază cu adevărat electrizantă, aplaudată minute în şir de cei 300 de spectatori, dar şi de „Peluza Crâng”, micuţa dar inimoasa galerie buzoiană, care de această dată  reuşit să îşi ocupe locul tradiţional din spatele porţii.

Lucrurile se complică pentru „albi” în chiar ultimul minut al reprizei, după ce fundaşul Vîrtej, singurul buzoian get-beget din echipă, intră nesăbuit la un adversar şi primeşte cel de-al doilea cartonaş galben , şi implicit pe cel roşu. Nu puţini au fost însă cei ce au considerat că primul avertisment a fost acordat cam uşor. Aşadar, remiză la pauză şi inferioritate numerică pentru buzoieni timp de o repriză.

Sesizând pericolul, experimentatul tehnician al gazdelor îl sacrifică pe Ciobanu şi îl introduce în teren pe Wiktorski, în vreme ce dincolo Trică schimbă portarul şi schimbă ofensiv. Se joacă pe contre, ocaziile de gol alternează la cele două porţi, dar portarul buzoian Relu Stoian este efectiv în zi de graţie şi se opune decisiv în câteva rânduri. Prima dată la şutul puternic al lui Buleică de la 30 de metri, respins de la rădăcina barei, apoi la alte ocazii bun semnate de acelaşi Buleică, de Gîrbiţă şi de C.Rus. Iar când nu s-a mai putut opune, a intervenit arbitrul, care a anulat corect un gol oaspeţilor pentru offside.

Este adevărat, nici la cealaltă poartă nu a lipsit acţiunea. Zamfir driblează foarte bine trei adversari, pătrunde vijelios în careu, pasează, dar Ekollo ajunge o secundă mai târziu la întâlnirea cu balonul. Cârstocea şi Paţurcă trag şi ei bine la poartă, dar portarul Geantă respinge bine de fiecare dată. Ultima fază clară de gol este semnată de Acosta la poarta buzoiană, dar balonul trimis cu capul ocoleşte de puţin ţinta, iar meciul se termină la egalitate.

Una peste alta, un punct este oricum mai bun decât nimic, astfel că buzoienii se pot declara mulţumiţi. Nu şi oaspeţii, care prin vocea antrenorului principal au afirmat că ar fi meritat şi trebuit să câştige această dispută. Deşi seria de opt succese consecutive a fost întreruptă, acest punct consolidează Buzăului ultima poziţie de playoff. În plus, trupa şui Pustai rămâne echipa cu cel mai bun atac din serie, iar Ciobanu şi absentul Chică-Roşă se situează la egalitate  în ierarhia golgetterilor, cu câte şase reuşite fiecare, la doar un gol în spatele lui Remus Chipirliu, actualul atacant al CSA Steaua, trecut şi el pe la Buzău. După reluarea campionatului, pe buzoieni îi aşteaptă o deplasare scurtă dar deloc facilă, în judeţul vecin, la Brăila. Într-un clasament realizat exclusiv pe rezultatele obţinute în deplasare, Buzăul ocupă o onorantă poziţie a treia.

AS FC Buzău- Viitorul Pandurii Târgu-Jiu 1-1 (1-1)

Au marcat:  Ciobanu (25-penalty) / Dodoi (3)

FC Buzău:Stoian, R. Zamfir, Vîrtej, A. Lopez, Oltean, Gaitan (Ghinga), Cârstocea, Al. Munteanu, Paţurcă (Toma), Cr. Ciobanu (cpt.) (Wiktorski), Ekollo (Kanda) Antrenor: Cristian Pustai

Viitorul Pandurii: Eftimie (Geantă), Buleică (cpt.), Core, Baican, Copaci, Ţegle, Felipe Acosta, Vulpe, Al. Dulca(Gîrbiţă), Dodoi (Gheban) Cip. Rus    Antrenor: Eugen Trică

Au arbitratSorin Vădana (Cluj-Napoca), George Suciu (Câmpia Turzii) şi Csaba Antal (Cluj-Napoca)

Observatori:Constantin Gheorghe (Suceava) şi Ciprian Prisăcaru (Târgovişte).

Nea’ Muri, la ceas aniversar

Simpaticul Dumitru Mureşan, unul dintre oamenii care au contribuit la prima promovare a Gloriei, a fost sărbătorit la meciul cu Viitorul Pandurii. Un om de fotbal dar şi de viaţă, o figură carismatică a fotbalului autohton, Mureşan a jucat pentru cele mai bune echipe din judeţ-Metalul, Gloria, Carpaţi Nehoiu sau Olimpia Rm. Sărat. Cele mai frumoase clipe şi cele mai bune rezultate le-a avut însă cu siguranţă la Gloria, alături de vechii săi camarazi i tovarăşi de arme. În semn de preţuire, Dumitru Mureşan a primit o diplomă, o plachetă şi un fanion din partea clubului buzoian şi privilegiul de  a da o lovitură de start simbolică a partidei. Premierea a fost făcută de către preşedintele FC Buzău, inginerul Constantin Cristea. La mulţi ani plini de împliniri, Dumitru Mureşan!

 

Casă de piatră, Marian Chică –Roşă!

Cel mai în formă atacant al echipei a fost învoit pentru meciul de sâmbătă. El a avut planificată căsătoria, amânată deja cu un an din cauza acestei blestemate de pandemii. Acum, că şi-a găsit marcaj pe viaţă şi a semnat un contract pe aceeaşi perioadă, nu ne rămâne decât să îi dorim să aibă parte de multă sănătate, fericire şi înţelegere cât cuprinde. Iar pe plan profesional, să aibă inspiraţia de a rupe cât mai multe plase adverse şi să ajungă goalgetter-ul diviziei.

(Articol: Florian NECULAI / Foto: Aurelian TRIFAN & facebook)