FC Buzău a remizat vineri pe teren propriu cu Unirea Slobozia (1-1), rezultat care lasă cât se poate de deschisă lupta pentru play-off. Deşi au făcut poate cel mai slab meci din actualul sezon, comparabil eventual cu cel pierdut tot pe teren propriu contra Universităţii Cluj, buzoienii au urcat o poziţie în clasament, după succesul Petrolului în faţa CSA Steaua. Ba mai mult, jocul rezultatelor indirect a ajutat din nou pe echipa antrenată de Cristi Pustai, după ce o altă echipă cu pretenţii la play-off, Metaloglobus Bucureşti, nu a reuşit să depăşească în propriul fief pe FK Csikszereda (1-1).

Să fi fost ziua şi ora neobişnuite, emoţiile unui meci televizat sau oboseala, probabil că nu se va afla niciodată. Totuşi, nu putem să nu ne gândim că etapa trecută când buzoienii au surclasat Brăila antrenorul a păstrat echipa cea mai bună în teren până la final, la fel cum tot adevărat este faptul că “şeptarul” Ciobanu, căpitan de echipă, este înlocuit pentru a doua oară consecutiv la pauza jocului. Bine marcat de fundaşii adverşi, în frunte cu buzoianul Perju, golgetterul Chică-Roşă a fost şi el inexistent pe toată durata jocului. În aceste condiţii, mai mult chiar nu se putea obţine.

Jocul a debutat cu câte un şut de control la fiecare poartă, reţinut de către cei doi portari, şi cu trei cornere, două pentru ialomiţeni şi unul în favoarea gazdelor, rămase de asemenea fără rezultat. După ce Cârstocea trage de la 20 de metri, iar portarul oaspeţilor reţine, se produce şi deschiderea scorului – Christ Afalna păcăleşte defensiva buzoiană şi marchează cu un şut puternic din marginea careului. Meciul se animă puţin pe final de repriză, gazdele caută egalarea, dar cuvântul de ordine este precipitarea. Totuşi, asistăm la cea mai mare şi cam singura ocazie adevărată de gol a jucătorilor echipaţi vineri în alb – Ciobanu trage puternic din unghi, portarul Gurău respinge, balonul ajunge la Ekollo, care îl remarcă din nou pe fostul portar al defunctei SCM Gloria Buzău. La pauză, tabela indică scorul de 0-1.

Repriza secundă debutează cu o modificare de efectiv în tabăra buzoiană. Intră Paul Paţurcă, un jucător tehnic, dar uneori parcă prea îndrăgostit de balon. În minutul 53 revine căpitanul tradiţional al echipei, Ciprian Petre. Iar revenirea este de bun augur, după doar două minute de la intrare acesta obţinând un penalty în duelul cu fostul său coechipier, Ciprian Perju. Reluările TV arată că lovitura de pedeapsă a fost mai degrabă obţinută de experienţa jucătorului buzoian, decât de o infracţiune a adversarului. Dar, aşa cum se spune, dacă s-a dat înseamnă că a fost, iar Paţurcă nu iartă de la punctul cu var, trimiţând plasat la colţ pentru 1-1.

Din acest moment nu se mai joacă mare lucru, Perju şi Matei au două ocazii bune de gol pentru Unirea, iar portarul Stoian respinge excelent de sub bară un balon foarte periculos. În tot acest răstimp atacantul Kanda priveşte stingher de pe margine, neînţelegând nici el, ca şi publicul, de ce nu este aruncat în luptă. Se termină la egalitate, iar buzoienii pierd (încă) o şansă mare de a îşi consolida poziţia de play-off. Urmează o săptămână grea, cu două partide – mai întâi joi contra Călăraşului în Cupa României (ora 15, televizat), apoi tocmai la Timişoara, pentru jocul de duminică împotriva Ripensiei. Şi cum o veste rea nu vine niciodată singură, pe parcursul jocului contra Sloboziei spectatorii au aflat despre decizia aberantă a autorităţilor, care vor interzice accesul publicului la stadion şi sala de sport pentru cel puţin o lună, indiferent dacă oamenii sunt sau nu testaţi ori vaccinaţi. C-aşa-i în România…

AS FC BUZĂU – AFC UNIREA 04 SLOBOZIA  1-1 (0-1)

Au marcat: Paţurcă (55-penalty), respectiv Afalna (33)

Cartonaşe galbene:Lopez, Chică-Roşă, Ekollo , respectiv Perju

FC BUZĂU:Stoian, Zamfir, Vîrtej, Lopez, Oltean, Gaitan, Cârstocea (C. Petre), Munteanu (Manea), Ekollo (Wiktorski), Ciobanu (cpt) (Paţurcă), Chică-Roşă  Antrenor. Cristian Pustai

AFC UNIREA:Gurău, Traşcu, Dinu, Perju, Toma (cpt), Coadă, Mustacă (Matei), Bolohan (Savu), Greu (Ivan), Cruceru (Lazăr), Afalna (Stoica)   Antrenor: Adrian Mihalcea

Au arbitrat Vlad Băban (Iaşi), Mihăiţă Adrian Noroc (Botoşani) şi Petruţa Iugulescu (Buftea – Ilfov)

Observatori:Constantin Gheorghe (Suceava) şi Lucian Cîrjă (Constanţa).

 

Ajungem la ultimele etape ale sezonului regular şi toate meciurile vor fi cu tensiune, cu presiune, trebuie să învăţăm să rezistăm la presiuni de acest gen, dacă vrem în play-off. Aceeaşi stare am simţit-o şi la meciul trecut, la fel şi acum, pentru că era un moment foarte important, să urcăm în clasament. E bine că nu am pierdut, am rămas cu rezultate pozitiv şi e un punct care poate fi hotărâtor.

Un meci urât, un meci de luptă, cu puţine faze de poartă. A fost între două echipe care au dorit să nu piardă. Un joc urât, închis, multe faulturi, multe ţipete, decizii contestate, dar până la urmă e un punct.

Noi veneam după multe rezultate pozitivie şi ştiam că va veni şi un meci ca acesta, mai slab, dar e important să nu pierzi. Ei, dacă pierdeau, poate eliminau orice şansă la play-off.

Un pic nemulţumit, mă aşteptam la puţin mai mult pentru că nu am jucat cum jucăm noi. Doar balon lung, nu am reuşit să avem acea posesie, nu am schimbat repede direcţia de joc. Au fost şi adversarii arţăgoşi, şi-au jucat ultima şansă. Aveau nevoie de victorie, era nevoie pentru moralul lor, pentru clasament. Toate echipele sunt dificile.

În acest moment, faţă de toate echipele care sunt în spatele nostru, avem şi rezultatele directe, şi golaverajul. Cred că suntem îndreptăţiţi să sperăm la play-off. Având în vedere că am ajuns la 21 de puncte, că am trecut de bariera a doua, acum depinde de noi. Mai sunt patru jocuri pe teren propriu. Sunt mulţumit, dar se putea şi mai bine. Avem o medie de peste două puncte pe meci, asta e o medie de primele trei-patru locuri.

Îi felicit pe jucătorii care au intrat, asta înseamnă să fii o echipă, o familie. Dacă în primul 11 s-au făcut anumite schimbări, jucătorii care au venit de pe bancă au venit cu aport. De aceea sunt mulţumit”, a declarat  Cristian Pustai la finalul partidei cu Slobozia.

(Articol: Florian NECULAI)